Stockholm – Öarnas stad vid Mälarens utlopp i havet

Stockholm har många smeknamn och de flesta anspelar på stadens placering mitt på vattnet vid Mälarens utlopp i havet. Öarnas stad, Nordens Venedig och Mälardrottningen är bara några av de smeknamn som har använts för Stockholm genom åren. Det är ett faktum att det är mycket få huvudstäder i världen som ligger så vackert och naturskönt som just den svenska huvudstaden.

Att Stockholm är en öarnas stad är tydligt för alla som någonsin har besökt Stockholm eller sett flygfoton av staden. Det är vatten nästan överallt, särskilt i stadens centrala delar, och stadsbildningen ligger vida utspridd över såväl mindre som mycket stora öar. I centrala Stockholm hittar vi bland annat Kungsholmen, Södermalm, Stora och Lilla Essingen, Djurgården, Helgeandsholmen och Riddarholmen. Längre österut ligger öar som Lidingö, Vaxholm och Värmdö. Ännu längre österut ligger den mycket omfattande skärgården som sägs bestå av över 30 000 öar, kobbar och skär. Oavsett vart du befinner dig bland de mer centrala öarna så är det lätt att hitta hotell, på den här sidan finns några billiga hotell i Stockholm som jag gillar.

Mälarens utlopp i Östersjön börjar faktiskt mitt i Stockholm, vid Norrström precis vid Stockholms slott. Det är alltså här som Mälarens sötvatten blandas med Östersjöns bräckta vatten.

En mångfald av öar att besöka

Öarna i centrala Stockholm är självklart tätbefolkade och det är egentligen ingen som tänker på att stadsdelar som Södermalm och Kungsholmen faktiskt är separata öar i Mälaren. Västerut och österut om centrum får dock öarna en annan karaktär. Man behöver inte bege sig längre bort än till Djurgården för att hitta en ö med en alldeles egen karaktär.

Längre ut i kustbandet, i Stockholms skärgård, finns en mycket stor mängd pittoreska öar och skär, som bjuder på fantastiska naturupplevelser. Öarna är för det mesta lummiga, och de större, såsom exempelvis Möja, bjuder på goda möjligheter till vandring. Sommartid är det ett populärt semesternöje för både stockholmarna själva och andra turister att båtluffa i skärgården.

Du kanske också gillar …